Gașca lui Coubertin

Într-o Românie în care în ultimii ani sportul pare că se degradează din ce în ce mai tare, noi am redescoperit o pasiune din copilărie și am început să construim la ea. Am redescoperit olimpismul, într-un mod care nu ne era accesibil la vârstele fragede din copilărie, dar care cu siguranță și-a pus amprenta asupra noastră încă de atunci. Pasiunea noastră pentru Jocurile Olimpice a clădit în noi valorile care ne fac astăzi să construim #GașcaLuiCoubertin.

Proiectul nostru a început în momentul în care am aflat că suntem acceptați ca voluntari la Jocurile Olimpice de la Rio 2016. Drumul nostru până acolo a fost destul de diferit, dar presărat cu câteva puncte comune. Și deși avem experiențe diverse, cu toții ne dorim ca prin sport și promovarea valorilor olimpice să contribuim la o lume mai bună.

#GașcaLuiCoubertin este despre pasiuni, despre altruism și despre visuri îndeplinite prin voluntariat sportiv. E despre dorința de a face lumea un loc mai bun și despre transpunerea ei în realitate prin proiectele pe care le desfășurăm. E despre excelență, prietenie și respect, dar și despre inspirație, determinare, curaj și egalitate.

E despre a face lucrurile la cel mai înalt nivel la care le putem face, prin a ne antrena mintea, corpul și sufletul în acest sens. E despre puterea de a construi o lume pașnică prin solidaritate și omenie. E despre atitudinea de a trata cu fair-play orice competiție, orice participant, mediul, dar și pe sine. E despre poveștile de succes care devin modele de urmat în viața fiecăruia. E despre manifestarea abilității de a împinge capacitatea fizică la limita absolută. Este despre spiritul unic de a atinge ceea ce este neașteptat. E despre capacitatea de a înlătura barierele sociale ale discriminării.

Pentru noi, Jocurile Olimpice de la Rio au fost doar un pas din traseul nostru spre o lume mai bună prin sport, voluntariat și promovarea valorilor olimpice. Pe termen lung, ne dorim să creăm o comunitate de voluntari sportivi, să-i ajutăm pe aceștia să se bucure de experiența cât mai multor evenimente sportive, să contribuim la organizarea unor evenimente sportive de înaltă calitate în România, atât pentru participanți, cât și pentru voluntari. În felul acesta, sperăm ca sportivii să se poată bucura încă de la primele lor competiții de evenimente în care prietenia, excelența și respectul să fie cele mai importante repere. Iar voluntarii se vor bucura de experiența de a contribui la evenimente de care să fie mândri și își vor putea pune amprenta asupra dezvoltării sportului în România.

Credem că o cultură a voluntariatului sportiv creează caractere, comportamente și competențe celor care doresc să se implice. Voluntariatul sportiv îți oferă oportunitatea de a susține și cunoaște oameni care au ales să facă lumea mai frumoasă prin acțiunea lor de zi cu zi, care își dedică energia și timpul pentru a atinge performanța. Îți oferă șansa de a cunoaște diferite culturi, de a munci în medii diverse, de a ieși din zona de confort, de a descoperi lucrurile pe care nu le știai despre tine, de a-ți pune resursele la dispoziția altora.

În pasiunea noastră pentru olimpism, am descoperit prin sportivi adevărate modele care ne-au inspirat în decizia de a crea acest proiect. Cei care ne-au inspirat cel mai mult sunt Ivan Patzaichin şi Muhammad Ali. Ivan Patzaichin ne servește ca model pentru dăruirea sa de a face România mai frumoasă și mai bună, pentru determinarea de a face lucrurile într-un mod autentic, de a reveni la rădăcini și tradiții și de a le cultiva pe acestea cu intenția de a transforma mentalități, de a cultiva valori profunde care să contribuie la îmbunătățirea României. Muhammad Ali este un model pentru modul în care a ales să-și păstreze valorile și să schimbe mentalități în jurul său. A ales să renunțe la lucrurile la care era cel mai bun, pentru a-și apăra valorile și a crea un precedent. A ales să continue să se antreneze la cel mai înalt nivel al său chiar și atunci când era suspendat. A ales să contribuie la o lume mai bună prin a renunța să participe la un război care nu i se părea corect.

Pierre de Coubertin, în schimb, este cel care ne-a inspirat să alegem să fim #GașcaLuiCoubertin și asta prin curajul de a-și asuma o viziune mare despre lume, o lume în care sportul este parte din educație și ajută la dezvoltarea prin valori a ființei. A îndrăznit să privească dincolo de el, chiar dincolo de țara sa și a creat Jocurile Olimpice moderne ca cel mai mare eveniment ce promovează sportul.

Noi am descoperit un nou sens pentru pasiunea noastră și alegem să schimbăm lumea prin olimpism! Hai să fim #GașcaLuiCoubertin!