Voluntar la Jocurile Olimpice

Chiar și atunci când ai un job într-o corporație și o viață “normală”, îți poți oferi șansa și oportunitatea de a participa la Jocurile Olimpice. Cum? Poți să fii voluntar. Angi with the Olympic Rings

Ideea și visul de a participa la Jocurile Olimpice nu mi-au părăsit mintea niciodată încă de pe vremea când practicam sportul de performanță; doar că mi s-a părut atât de utopic încât nici măcar nu am îndrăznit să îmi fac un plan sau o strategie în acest sens. Cum să îți imaginezi să mergi la Jocurile Olimpice atunci când ai renunțat la performanță și ai o viață normală, un job într-o corporație? Sportul a fost prezent în mod constant în viața mea – fie l-am practicat, fie am predat înot, fie am studiat diferite aspecte ale sportului. Dar chiar și așa, cum și de ce să ajung să particip la o ediție a Jocurilor Olimpice?

Răspunsul la această întrebare a apărut pe neașteptate în viața mea atunci când am aflat că orașul meu natal, Brașov, este gazda Festivalului Olimpic al Tineretului European (EYOWF 2013) și că se caută voluntari. Inițial dorința mea a fost aceea de a contribui în felul în care îmi era la îndemână la acest eveniment important. Însă experiența de voluntariat în sine s-a dovedit a fi fantastică. Atât de fantastică încât mi-am dorit să o repet la Festivalului Olimpic al Tineretului European Utrecht 2013. Valorile care stau la baza mișcării olimpice: excelența, prietenia și respectul, sunt atât de intens trăite la nivelul evenimentelor olimpice încât experiența de a fi parte din mișcarea olimpică devine incredibil de personală, de memorabilă și vie.

O dată ce am participat la un eveniment olimpic, mi-am dat seama că mai vreau unul, și încă unul… până când am realizat că sunt parte din mișcarea olimpică, iar olimpismul este parte din viața mea. Citeam, de curând un articol al unui amic, jurnalist la Chicago Tribune, care timp de 31 de ani a călătorit în lume participând la  15 ediții ale Jocurilor Olimpice, pe 5 continente. Este un olympic gypsy – o persoană care la fiecare 2 sau 4 ani se găsește pentru o perioadă limitată de timp într-un alt loc pe glob, întotdeauna prezent la datoria olimpică pe care și-a asumat-o.

Pentru mine, primul mare eveniment olimpic a fost la Sochi, la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014. Am fost acolo voluntar, iar aceasta a fost una din cele mai interesante și fascinante experiențe din viața mea. Am trăit timp de o lună de zile în parcul olimpic, am cunoscut nenumărați oameni din diferite părți ale globului. Am avut șansa inimaginabilă de a vedea marii sportivi ai patinajului artistic la antrenamente și în competiție. M-au trecut valuri de energie și emoții atunci când am trăit momentele în care patinatorii ruși intrau pe gheață și erau aclamați de 12.000 de oameni din tribune. Am rămas uimită de fair-playul care se naște atunci când 12.000 de oameni aclamă un patinator american căzut pe gheață; patinator care se ridică în dureri și își continuă exercițiul doar datorită publicului rus.

Și toate aceste experiențe se văd la TV cu doar o mică parte din emoțiile trăite pe viu, în timp real – ca o operație pe inimă ce produce senzații euforice pacientului voluntar.

Parcul olimpic este locul unde poți întâlni oameni din orice cultură, este locul unde timpul de care ai nevoie pentru a-ți face un prieten nou este timpul necesar pentru a parcurge distanța din locul în care te găsești până la persoana pe care vrei să o cunoști. Parcul olimpic este multicultural prin definiție, este pestriț prin culorile purtate de suporterii veniți din nenumărate părți ale lumii, este locul unde poți să îți întâlnești atletul preferat (de obicei după ce a trecut de emoțiile și concentrarea competiției).

Fiind voluntar în cadrul departamentului de Press Operations, am avut șansa de a vedea jurnaliști la lucru, de a înțelege modul lor de lucru, de a reacționa cu rapiditate, de a fi atentă la nevoile lor. Deși regulile Comitetului Olimpic Internațional sunt foarte stricte, am văzut flexibilitatea la rang de mare artă. Pentru mine, experiența de a fi fost voluntar la Sochi a încununat într-un fel neașteptat visul de participa la Jocurile Olimpice. A fost o experiență a vieții care a venit cu trăiri fabuloase, cu amintiri de neuitat și cu prieteni pentru totdeauna – se spune ca prieteniile olimpice sunt prietenii pentru toată viața. Și cel mai important a venit cu dorința nestrămutată de a fi parte din alte și alte evenimente olimpice…și cu planuri și visuri care să aducă în realitatea mea și a oamenilor din jurul meu, valorile olimpice.

Experiența voluntariatului m-a adus la un loc cu acești 5 oameni incredibili alături de care am format Gașca lui Coubertin. Iar energia miraculoasă care se simte aproape palpabil între noi este generată de crezul nostru comun, de valorile de care suntem conștienți și pe care le trăim în viețile noastre. Și de faptul că fiecare dintre noi a avut un vis olimpic pe care l-a transformat în realitate.

Astăzi, avem un vis comun pentru care trăim!

Happy Olympic Day!

Gasca lui Coubertin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *