Reflecție după EYSF 2017

Am plecat spre European Youth Sport Forum cu multă curiozitate și entuziasm, cu sete de cunoaștere. În schimb, EYSF avea pregătite altfel de lecții pentru mine. Dacă mă așteptam să dobândesc cunoștințe noi despre nutriție, incluziune socială și diplomație prin sport, m-am trezit aflând mai multe despre Uniunea Europeană și politică. Și chiar dacă așteptările mele nu au fost îndeplinite, simt că am avut atât de multe de învățat din această experiență. Sunt mai degrabă lecții de viață, decât informații noi, sunt lucruri pe care de multe ori le ascundem sub preș și preferăm să vorbim diplomat și formal despre generalități. Și cu toată autenticitatea care zace în mine, recunosc că am o oarecare teamă de a împărtăși gândurile și lecțiile mele de după EYSF.

EYSF 2017

European Youth Sport Forum a avut loc prima dată în 2002 în Danemarca, din dorința de a aduce la un loc tinerii care lucrează în sectorul de tineret și sport din toată Uniunea Europeană pentru a crea împreună inițiative cu impact. În timp, formatul evenimentului a ajuns să se axeze pe dezvoltarea de idei și inițiative pe subiecte corelate cu sportul pentru tineri și scrierea unui document (Pink Paper) care sumarizează toate aceste inițiative și care este trimis către Comisia Europeană.

Ediția de anul acesta a fost structurată pe trei teme mari: Incluziune socială prin voluntariat în sport, stil de viață sănătos prin sport și diplomație prin sport. Fiecare zi a debutat fie cu discursuri, fie cu un panel pe subiectul zilei. Aceste mici pastile de conținut au fost completate de câte 3 workshopuri în paralel în fiecare zi. Temele din cadrul workshopurilor au fost cele pe care s-au axat si discursurile din fiecare zi, însă fiecare grup, prin rotație, a participat la toate subiectele. În continuarea workshopurilor au avut loc activitățile fizice, iar în ultima zi de eveniment, am participat la o dezbatere în Parlamentul din Malta. Însă cel mai valoros moment pentru mine a fost conversația de seară, așa-numita ”comfy session”, în care ne adunam în grupuri restrânse să discutăm despre cum a fost ziua respectivă.

Sunt extrem de recunoscătoare pentru oportunitatea de a ajunge la acest eveniment și de a interacționa cu tineri din toată Uniunea Europeană. Sunt bucuroasă că am aflat exemple de bune practici și am învățat câte ceva de la fiecare participant cu care am interacționat. Însă realitatea e că am ajuns într-un context cu totul nou pentru mine, unde și eu am fost ceva diferit pentru ei. Evenimentul acesta m-a făcut să realizez că, la nivel european, ceea ce încercăm noi să facem prin Gașca lui Coubertin e mai mare decât am crezut noi vreodată, iar asta mi-a dat încredere că am pornit pe un drum bun. Însă e un drum diferit de tot ce am făcut eu până acum și pentru care trebuie să-mi dezvolt noi competențe.

Cred cu tărie că deschiderea spre a îmbina oameni cu experiențe și competențe diferite poate duce la evoluție. Iar experiențele mele de până acum m-au ajutat să ajung la următoarele lecții după European Youth Sport Forum.

În primul rând, mi-aș dori ca atunci când vorbim de incluziune socială să avem printre noi și reprezentanți ai acelor categorii. Și în același timp să avem grijă să nu discriminăm atât prin diversitatea speakerilor și a participanților, cât și prin prejudecata că un stil de viață sănătos trebuie să includă sport de performanță. Un stil de viață sănătos include mișcare, presupune să fii activ, dar nu neapărat să practici un sport anume. Și e trist să observi că, la un astfel de eveniment, proporția participanților care nu au făcut sport de performanță e extrem de scăzută. La fel de trist este și faptul că atât speakerii, cât și participanții fac parte din aceeași bulă, fără a se întreba dacă nu ar prinde bine pentru evoluție să aduci și alte păreri sau competențe care au legătură cu subiectul. Nu ai cum să schimbi ceva, dacă păstrezi aceleași competențe și subiecte pe masă. Evoluția vine din a face ceva diferit, din contradicție și opinii diferite.

În al doilea rând, mi-ar plăcea tare mult să înțelegem că evoluția și dezvoltarea stau în crearea unor echipe formate din oameni ce au competențe diferite, dar care se completează reciproc. Ar fi tare fain ca atunci când vorbim despre învățare, să avem alături pe cineva care cunoaște acest subiect. La fel cum avem alături un specialist atunci când vorbim despre nutriție. Ca să poți să generezi idei noi, ai nevoie să te familiarizezi cu subiectul. Iar ca să te familiarizezi cu subiectul, ai nevoie de niște specialiști care să-ți explice despre ce e vorba, care să-ți ofere niște conținut pe baza căruia să dezvolți idei.

În același timp, schimbarea în mai bine e în mâinile fiecăruia dintre noi. Și e o responsabilitate pe care fiecare alege să și-o asume așa cum înțelege și stie el mai bine. Însă atunci când vrei să aduci schimbare prin politici publice, prin sisteme și proiecte, ar fi bine să ne uităm mai întâi la fiecare dintre noi și cum ne schimbă un anumit lucru pe noi. Să ne asumăm responsabilitatea pentru propria dezvoltare pentru a face o schimbare, și nu doar să așteptăm să vină din exterior.

În al treilea rând, m-aș bucura ca atunci când cineva creează un design de eveniment, să aleagă anumite modalități tocmai pentru a aduce valoare adăugată. Și m-aș bucura și mai tare dacă un eveniment cu un design bun ar ajuta atât participanții să se dezvolte, dar ar duce și la obținerea unor idei de proiecte concrete de îmbunătățire a societății. Un design bun poate duce în profunzime anumite discuții și rezultatele finale ar putea fi idei inovatoare foarte concrete și aplicate, nu doar generalități.

Însă printre toate lucrurile pe care le iau cu mine după EYSF, cel mai important este reamintirea viziunii lui Pierre de Coubertin. Să nu uităm că prin sport poți să contruiești o lume mai bună, bazată pe valori și comportamente sănătoase.

Iar al nostru Manifesto ne ține ancorați în viziunea lui Pierre de Coubertin:

Credem că o cultură a voluntariatului sportiv creează caractere, comportamente și competențe celor care doresc să se implice. Voluntariatul sportiv îți oferă oportunitatea de a susține și cunoaște oameni care au ales să facă lumea mai frumoasă prin acțiunea lor de zi cu zi, care își dedică energia și timpul pentru a atinge performanța. Îți oferă șansa de a cunoaște diferite culturi, de a munci în medii diverse, de a ieși din zona de confort, de a descoperi lucrurile pe care nu le știai despre tine, de a-ți pune resursele la dispoziția altora.

Draga mea Românie, mă uit cu interes către tine, să văd dacă vei accepta provocarea de a organiza European Youth Sport Forum 2019. Eu promit să-ți fiu alături în această provocare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *