Cum am cunoscut-o pe Laura Badea

Miercuri ne-am adunat, cu mic cu mare, pe esplanada din faţa Casei Olimpice din Bucureşti, pentru a vedea în premieră ţinuta oficială a Echipei Olimpice a României care va partipa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016.

La 19.20 când am ajuns noi, eram acolo doar o mână de oameni (noi și bodyguarzii), însă în scurt timp platoul s-a umplut cu sportivi, foști sportivi (campionii noștri), reprezentanți ai presei, membri ai Comitetului Executiv al COSR împreună cu preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (Alin Petrache), ministrul Tineretului şi Sportului (Elisabeta Lipă), ambasadorul Braziliei la Bucureşti, ambasadorul Republicii Elene, preşedintele Uniunii Elene, conducători ai federaţiilor naţionale sportive, artiști şi alte personalităţi ale sportului românesc.

Momentul prezentării ţinutei oficiale a #TeamRomânia a fost precedat de câteva discursuri, de dezvelirea bustului lui Evanghelie Zappa, plasat în faţa Casei Olimpice şi de un moment artistic oferit de ansambulul “Kymata”.

Alin Petrache a transmis: “Mai întâi am decis să onorăm apropiata plecare a Team România amintindu-ne de unul dintre oamenii care au făcut posibilă cea mai mare competiţie a mapamondului în varianta să modernă, un om pentru care sportul era o a două natură şi România o a două patrie – Evanghelie Zappa. Apoi, am dorit ca ţinuta pe care o vor purta componenţii Echipei Olimpice să transmită un mesaj românesc peste hotare. El va povesti tacit despre un popor neînfrânt, care a trecut peste toate cu fruntea sus, care a cucerit pas cu pas fiecare treaptă, care prin muncă onestă, neobosită, a urcat mereu mai sus, care prin talentul dezvoltat cu ambiţie şi disciplină a ajuns să se impună şi să îşi merite cu prisosinţă participarea la o nouă ediţie a JO. Componenţii Team România sunt mândria noastră şi trebuie apreciaţi, încurajaţi, iubiţi. Această este singura mea rugăminte, să-i apreciaţi, încurajaţi, iubiţi, acum, înaintea plecării, pe tot parcursul plecării, dar mai ales la întoarcere”.

Mi-a plăcut fraza aceasta de final. Asta cred și eu, că trebuie să-i apreciem și încurajăm, indiferent de rezultate.

tinuta oficiala a echipei olimpice team romania

Pentru noi, cei din Gașca lui Coubertin, seara de miercuri a fost una specială. Am făcut întâi cunoștință cu Andrei David, un alt voluntar care merge la RIO. Andrei ne-a introdus doamnei Laura Badea, care la rândul dumneai ne-a introdus tuturor sportivilor care treceau pe lângă noi. Sinceră să fiu, m-a uimit foarte tare Laura Badea. Nu mă așteptam ca cineva să ne bage în seamă pe noi, voluntarii. Iar Laura se vedea că nu face nimic din obligație, pur și simplu o făcea cu drag. Așa am ajuns să povestim cu Constantina Diță Tomescu, Gabi Szabo și Narcisa Lecușanu. 

Prezentarea tinutei oficiale a Echipei Olimpice a Romaniei (1)

Prezentarea tinutei oficiale a Echipei Olimpice a Romaniei (3)

Ulterior, am intrat în vorbă și cu doamna ministru Elisabeta Lipă (declarată în 2000 cea mai bună canotoare a secolului XX), care s-a bucurat să afle că Ralu va fi voluntar fix la canotaj.

Prezentarea tinutei oficiale a Echipei Olimpice a Romaniei (4)

Iar Catrinel Oprișiu, de la Radio Romania Actualităţi, ne-a adresat câteva întrebări pentru un interviu pe care l-a difuzat a doua zi. (Mulțumim!)

A fost o seară magică, o seară frumoasă petrecută în București în Gașcă, înainte de #RIO2016.

Prezentarea tinutei oficiale a Echipei Olimpice a Romaniei (2)

PS: Laura Badea este o scrimeră română specializată pe floretă, campioană olimpică la Atlanta 1996, campioană mondială la Haga în 1995 și de trei ori campioană europeană în 1996, 1997 și 2004. Cu echipa României a fost vicecampioană olimpică în 1996, campioană mondială în 1994 și campioană europeană în 2004! În prezent este consilier al președintelui COSR și director al Academiei Olimpice Române. Iar mie mi-a făcut o impresie tare bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *