Capitala Tineretului din România

Prima Capitală Europeană a Tineretului a fost Rotterdam, în anul 2009. Au urmat apoi Torino, Antwerp, Braga, Maribor si Salonic. Pentru anul 2015, au intrat în competiţie 12 dintre cele 49 de ţări din spaţiul european pentru care a fost deschisă competiţia. Iar oraşul câştigător a titlului de Capitală Europeană a Tineretului în anul 2015 a fost Cluj-Napoca.

Titlul a fost acordat de către Forumul European de Tineret Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Împreună cu Federaţia SHARE Cluj-Napoca, formată din 31 de organizaţii non-guvernamentale, s-a format un parteneriat public-privat, a cărui responsabilitate a fost de a pregăti şi implementa Programul Tineret@Cluj-Napoca 2015.

Dacă nu aţi auzit de Capitală Europeană a Tineretului, cu siguranţă aţi auzit de Untold Festival, care este unul din proiectele din cadrul programului. Unul din cele peste 4600 de evenimente şi activităţi, la care au participat aproximativ 1,1 milioane de tineri. Cifrele vorbesc de la sine, iar cele mai importante rezultate sunt cele cu efect pe termen lung. Spre exemplu, bugetul pentru activităţi non-profit a crescut de la 2,3 milioane RON în 2012 la 10,3 milioane RON în 2015 şi se menţine la această valoare în 2016.

Cel mai important rezultat, însă, este programul “Capitala Tineretului din România”, iniţiat de Consiliul Tineretului din România, Federaţia SHARE Cluj-Napoca, Grupul PONT Cluj-Napoca, şi Banca Comercială Română, susţinut de Ministerul Tineretului şi Sportului. Obiectivul programului este să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri şi să-i implice activ în procesele decizionale din oraşele lor pe teme ce ţin de educaţie, cultură, politică demografică şi alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, îşi propune să stimuleze autorităţile publice locale şi companiile private să susţină şi să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.

Proiectul-pilot a fost lansat pe 2 mai 2016, de Ziua Naţională a Tineretului, la Timişoara, pe baza unui parteneriat între Primăria Municipiului Timişoara şi Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş, cărora li s-a alăturat Banca Comercială Română. Programul “Timişoara – Capitala Tineretului în România” îşi propune conectarea tinerilor cu spaţiul urban si crearea unui sentiment de apartenţă la comunitatea locală prin interacţiune şi implicare, iar îndemnul adresat tinerilor este CHECK-OUTimişoara / Ce Caut: Timişoara! La doar o lună de la lansare, rezultatele sunt impresionante:

Infografic Timișoara

Ce se întâmplă mai departe? Se alege următoarea Capitală a Tineretului din România! Candidaturile pot fi depuse până pe 14 octombrie, iar pe 14 noiembrie va fi anunţat oraşul câştigător. Mai multe informaţii despre documentele necesare înscrierii în competiţie, despre criteriile ce trebuie îndeplinite pentru depunerea candidaturii, despre competiţie şi despre program sunt disponibile pe site-ul www.capitalatineretului.ro.

#GaşcaLuiCoubertin salută iniţiativa Capitala Tineretului din România, ne bucurăm că tinerii din România au din ce în ce mai multe oportunităţi de dezvoltare. Pentru că dezvoltarea tinerilor înseamnă dezvoltarea societăţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *