Cum am ajuns să fim voluntari la #RIO2016?

În septembrie 2014, când s-a lansat invitația de a aplica ca voluntari la Jocurile Olimpice de la RIO, nu ne cunoșteam toți. Fiecare dintre noi a avut propria motivație și propriul parcurs. Așa că haideți să vedeți cum a fost experiența, pentru fiecare dintre noi.

Ana: În 2010 am vrut să aplic pentru Jocurile Olimpice de la Londra, dar urma să plec în India şi nu mi se potrivea programul cu cel al organizatorilor. 2016 părea departe, nu visam atunci la Rio. Am plecat din ţară, m-am întors, m-am angajat și îmi amintesc că îmi luam pauze la job că să mă uit la competiţiile sportive la care participau români, mai ales la gimnastică. De FOTE Braşov am aflat de la… mama. Mi s-a părut incredibil că avem şi noi, în România, evenimente olimpice, şi am început să caut şi alte oportunităţi de voluntariat sportiv. Mă pregăteam pentru EYOF Utrecht, când a trebuit să renunţ pentru a pleca în Brazilia. Când am ajuns la Rio, m-am dus la sediul Comitetului Olimpic, mi-a plăcut ideea de a vedea locul efectiv, cu oamenii care reuşesc, împreună, să organizeze o ediţie de Jocuri Olimpice, şi mi-am dorit să fiu şi eu unul dintre ei. Am aşteptat cu mult entuziasm prima zi în care să pot aplica şi iată-mă acum, 2 ani mai târziu, parte din echipa Rio 2016.

Ralu: În 2012 mă uităm la ceremonia de închidere de la Jocurile Olimpice de la Londra şi pentru prima dată am realizat că există un moment dedicat voluntarilor. Atunci mi-am dat seama că pot face voluntariat la un astfel de eveniment şi m-am pus pe căutat. Primul gând a fost să caut despre Sochi 2014 şi Rio 2016, însă din link în link am ajuns la FOTE Braşov 2013. De atunci m-am îndrăgostit de atmosfera olimpică şi am aşteptat cu sufletul la gură să se deschidă înscrierile pentru Rio 2016. M-am înscris încă din prima zi!

Andrei: Am aflat despre posibilitatea de a mă înscrie ca voluntar de pe un grup de Facebook, unde un prieten a spus că mai sunt 3 zile în care putem aplica. În acel moment mi se părea un lucru greu de realizat, dar am zis totuşi să încerc. Se întâmpla în iarna lui 2014. Mai apoi am primit mai multe teste, am fost programat la interviul online şi după multe luni de aşteptare am primit vestea că am fost acceptat ca voluntar. În acel moment mi-am dat seama că pentru a afla dacă un lucru este realizabil sau nu trebuie în primul rând să încerci.

Ovi: În 2012 scriam un articol despre posibilitatea de a fi voluntar la Jocurile Olimpice de la Londra (atunci era deja târziu să mai aplic) și gândul acesta a rămas în minte, dar s-a reactivat puternic peste 2 ani când am auzit poveștile Ralucai de la FOTE. Atunci am început să aplic la mai multe activități sportive ca voluntar (European Games, EYOF Tbilisi și Jocurile Olimpice) și mi s-a reaprins dorința de a face ceva cu pasiune pentru olimpism.

Ela: În decembrie 2014, când am aplicat ca voluntar la RIO 2016, nu eram foarte încrezătoare în forțele proprii. Motiv pentru care nu prea am povestit în jurul meu despre dorința mea ascunsă. Dar am urmat cu sfințenie pașii procesului de recrutare: am completat pe platformă detalii despre mine, am dat un test de germană, m-am programat pentru interviul de grup (de vreo 3 ori, dar asta-i altă poveste) și fix un an mai târziu am reușit să susțin interviul în engleză. Apoi am așteptat. Și-am așteptat. Și-am tot așteptat, până când ajunsesem să cred că n-o să mai vino niciodată emailul cu “Congratulations! You have been approved as a Rio 2016 Volunteer!” Abia în februarie 2016 s-a întâmplat minunea! 🙂 Deci lucruri frumoase se întâmplă, dacă ai răbdare.

Angi: Pentru mine, completarea aplicaţiei pentru voluntariat la Jocurile Olimpice de la RIO 2016 a fost un pas firesc după Jocurile Olimpice de la Sochi, unde am fost, de asemenea, voluntar. Odată cu prima participare la un eveniment olimpic, la FOTE 2013, am ştiut că îmi doresc să repet experienţa, prin prisma a cât mai multe locuri şi culturi. Iar participarea la Jocurile Olimpice de la Sochi 2014 mi-a dovedit cât de intens poate fi trăită viaţa prin filtrul experienţei de voluntar (şi nu numai) la un astfel de eveniment.

PS: A Rio 2016 Volunteer is a person who:

  • makes it happen
  • values people
  • promotes joy

Abia așteptăm!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *